Skydda dig mot kortbedrägerier

Enkla knep skyddar mot korttjuven!

Äger du ett kontokort? Har du koll på vart kortet befinner sig just nu? Att hålla ordning på sina kontokort är viktigt, så att de inte riskerar att hamna i orätta händer. Och det är inte bara kortet du ska hålla reda på, all personlig information om kortet är också viktig att hålla hemlig, såsom PIN-koder och dylikt. Om olyckan ändå har varit framme är det av största vikt att du omedelbart ser till att spärra ditt kort, för att undvika att någon missbrukar det.Vikten av att spärra ett förlorat kort

Att välja att inte spärra sitt kort är det samma som att lämna ytterdörren olåst med plånboken på köksbordet. Även om det bara handlar om ett par timmar som tjuven har tillgång till ditt kort kan avsevärda mängder pengar hinna försvinna. Det är oerhört lätt att snabbt länsa ett konto, i värsta fall hinner du knappt märka att kortet är borta förrän ditt bankkonto är tömt på pengar.


Tillfällen då du behöver spärra ditt kort

Men ibland vet du faktiskt inte att ditt kort har hamnat i orätta händer, eftersom kortet fortfarande fysiskt finns kvar i din plånbok. Bedrägerier av kontokort online eller med hjälp av kopierade kort blir nämligen allt vanligare. Se till att hålla koll på dina inköp handlade med kort genom att följa med på transaktionerna på din internetbank och vid misstanke om att du inte har gjort ett av köpen: spärra kortet.

När du tar ut pengar med ditt kort i en bankomat bör du också göra dig säker på att bankomaten inte är utsatt för ”skimming”, det vill säga att en bedragare har satt fast en lös protes över inmatningshålet, som kopierar ditt kort. Om du redan har hunnit sätta in kortet och därefter märker att bankomaten är utsatt för ett skimming-försök bör du omedelbart ringa och spärra kortet, samt kontakta banken som äger uttagsautomaten.

Ett tredje tillfälle som du bör spärra ditt kort är om det fastnar i bankomaten av någon anledning.


Fakta Enkla knep skyddar mot korttjuven
  • Ha alltid uppsikt över kortet när du betalar.
  • Undvik att dra kortets magnetremsa, försök att betala med chip.
  • Om terminalen ser annorlunda ut än du är van vid, knappa aldrig in din pinkod.
  • Skrapa bort CVV-koden från kortet och lär dig den utantill, eftersom koden används vid internetköp.
  • Mata aldrig in ditt kortnummer i någon annans mobiltelefon.
  • Ha inte större belopp på dit kortkonto än du behöver.
  • Se till att alltid få kvitto, och då du skriver under kvitton, att beloppet är ifyllt.
  • Fyll aldrig i dina kortuppgifter om någon ber om dem via mejl, fyll heller inte i dem via hemsidor du kommit till via länkar från mejl.
  • Förvara aldrig koder och kort på samma ställe, till exempel i plånboken.